Ești hedonist?

//Ești hedonist?

Ești hedonist?

Hedonismul reprezintă un curent filosofic, o teză filosofică înaintată de Epicur. Acest filosof a pus în discuție natura omului: pe cât posibil, omul caută plăcerea și evită durerea. Aici, vorbim despre plăcerea etică și nu punem la îndoială, așa cum s-a discutat de-a lungul timpului, etica acestui curent.

Epicur a făcut referire la dorința omului. Aceasta derivă din natura umană de a ocoli ceea ce îi provoacă neplăcere ori durere. Nu cred că îi place nimănui să fie bătut ori să sufere de foame sau chiar, din iubire. Însă, caută fericirea, plăcerea provenită din confort, iubire, avuție.

Bineînțeles, că toți suntem hedoniști. Tuturor ne place să simțim plăcere și înlăturăm neplăcerea, durerea. De aceea, când suntem răciți, mergem repede la farmacie și ne luăm niște medicamente care ne fac să ne simțim mai bine. La fel de neplăcut ne simțim și când avem nevoie de bani și nu îi avem. Când vrem să îi cumpărăm un pian copilului nostru, întrucat își dorește să devină muzician și vine acasă, zile la rând, de la cursurile de pian și se roagă de noi, să îi cumpărăm un pian, pentru a exersa acasă. Îl vedem cum ia o coală de hârtie, desenează pe ea clapetele pianului și se preface că el cântă la un pian adevărat. Te doare ca părinte, în acele momente că nu ai bani să îi cumperi un pian. Vrei să înlături durearea din sufletul tău ca părinte, și din sufletul copilului tău? Cred că da! Neștiind ce să faci, te gândești și răzgândești, vrând să înlături durerea. Te așezi în fotoliu, încercând să îți pui ordine în ganduri și să te linișteti puțin. Deschizi televizorul și dai peste o reclamă care îți oferă plăcere – bani împrumut și îți înlătură durerea, lipsa finanțelor pentru achiziționarea pianului. Și o fac și rapid.

Astfel, creditele de nevoi personale îți conferă plăcere și îți înlătură durerea. Pentru moment însă. Pentru moment plăcerea se instalează. Iei banii rapid și, la fel de rapid lași banii împrumutați, în magazinul de muzică, în schimbul unui pian. Copilul se bucură și tu, ca părinte, te bucuri de bucuria lui. Ba mai mult, ești inundat de pupicuri și mulțumiri. Gata, s-a înlăturat durerea! Așa gândești. Însă nu. Durerea se prelungește. Banii împrumutați îi vei restitui în unul până la cinci ani (depinde cât de costisitor a fost pianul) și vei restitui dublu, în loc să fi economisit, iar pe lângă pian, să îți mai fi luat și tu ceva.

Hedonismul continuă să se manifeste. Se manifestă durerea pe toată perioada creditului. Ratele datorate conferă durere, neliniște financiară și, în continuare se caută plăcerea, alinarea durerii. Astfel, alinarea, în alte cazuri, este oferită tot de bancă, sub denumirea de refinanțare. Și durerea este, din nou, înlăturată, însă, pentru o perioadă. Din nou, se caută plăcerea și înlăturarea durerii. Astfel, până la pensie, când, într-o astfel de căutare a plăcerii și înlăturare a durerii pentru perioade scurte de timp, se ajunge a simți durerea: de data aceasta pentru o lungă perioadă de timp. Dar prea puțin mai pot căuta și găsi plăcerea, după perioada de 65 de ani, când un credit este mai greu de contractat, iar viața se scurge greu în căutarea plăcerii ce nu mai poate fi contractată.

Hedonismul, la fel de bine, se poate manifesta prin lipsa durerii: de a împrumuta niște bani cu dobândă și căutarea plăcerii: găsirea bucuriei în lucrurile mici, de o valoare mai mică, dar care să bucure suflete. Într-un astfel de caz, al unui copilul pasionat de pian, plăcerea se poate găsi în momente de exersare, de timp petrecut cu familia, în care să fie motivat și încurajat să continue, iar, în paralel, să existe un plan/strategie de strângere a unor bani, de economisire pentru acel scop: pianul copilului.

Poate aduce plăcere mai mare, altceva decât economiile care satisfac nevoile copilului tău și ale tale și provocă o durere, mai mare, altceva decât achitarea unui pian într-un an sau trei cu dobândă?

 

Succes în conștientizarea banilor!

Dacă ți-a plăcut articolul, spune-le și altora!

Facebook  și Linkedin

 

Sursa imagine: miespacioparahablardelaetica.blogspot.ro

By | 2017-12-12T19:49:11+00:00 December 12th, 2017|Financiar|2 Comments

About the Author:

2 Comments

 1. Florin December 17, 2017 at 11:38 am - Reply

  Am citit doua articole care aparent n-aveau legătura unul cu celălalt și ambele blamează reclamele băncilor de la tv. Nu țin cu ele dar totul se rezuma la reclame la tv in articolele tale?

  • Roxana Bucur January 19, 2018 at 6:41 pm - Reply

   Bună, Florin!
   In primul rand, vreau sa îți mulțumesc pentru faptul că ai citit articolele.
   Și îl al doilea rând să îți mulțumesc pentru feedback.
   Momentan articolele acelea au avut parte și de specificații cu privire la reclamele TV. Dacă voi mai găsi subiecte de articole din reclamele TV voi mai scrie, pentru că foarte mulți oameni privesc la televizor și inevitabil reclamele și acționează conform îndemnurilor din reclame.

Leave A Comment

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial