De ce nu avem bani?

//De ce nu avem bani?

De ce nu avem bani?

”Nu am bani!”

Cine nu a rostit cel puțin o dată în viața lui sau nu a auzit cel puțin o data în viață această expresie? Bogații! Da, ei, pentru că ei au bani, ați spune. Dar nu este chiar așa! Da, bogații pentru că ei, indiferent de guvernare, de statul în care se află, de taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească și le plătesc, ei au bani; au bani pentru că știu să îi facă, știu cum funcționează sistemul financiar și sunt acolo, sunt parte din sistem și nu stau pe lângă, hulindu-i pe cei care cunosc sistemul financiar. Este ca și în fabula cu vulpea și cu strugurii care erau acrii pentru că nu putea ajunge la ei. Și nu, acești oameni nu sunt extraterești oricât a-ți crede în astfel de teorii (și eu cred în extratereștrii!). Nu au mai multe capete și nici nu s-au născut deștepți. Au învățat. Au vorbit despre bani, s-au informat, au învățat ce sunt banii, cum faci să îi ai și să îi păstrezi, dar, cel mai important, să îi pui să lucreze pentru tine.

Câți oameni muncesc zi lumină fără să aibă bani la final de lună?

Foarte mulți. Angajați și antreprenori se mai numesc, căci nu este necesar să nu mai fii angajat și ai bani. Sunt puțini cei care sunt antreprenori și au bani, pentru că sunt și antreprenori cu numele, nu cu banii unui antreprenor. A fi antreprenor nu este ca și cum ai fi un ulcior în mijlocul mării și oricât de mult ai vrea să nu acumulezi apă, apa se acumulează. Ei bine, antreprenorul trebuie să cunoască, în primul rând, ce sunt banii, ce reguli au ei și cum funcționează sistemul financiar.

Sunt muți oameni care nu știu ce sunt banii și cum funcționează sistemul fiananciar, de aceea nu au bani. Mulți oameni au credite pentru locuințele lor. Așa folosesc ei sistemul financiar. Și nu orice credit: pe 30 de ani. Au vârsta de 30 de ani și se gândesc că au trecut 30 de ani fără să aibă o casă și că mai au încă pe atât și ies la pensie (pensie numai cu ideea, nu cu banii, dar asta într-un alt articol) fără să aibă o casă a lor. Își iau una. Pe credit. Pe 30 de ani. Iar în tot acest răstimp plătesc băncii dobânzi, adică mai mulți bani. Dar nu au economii pe 30 de ani. Nu au nici măcar 5000 de euro în bancă, economisiți, dar au 50.000 – 70.000 de euro împrumut la bancă. Și de ce nu au bani este întrebarea. Pâi, cum să aibă bani, dacă ei nu știu ce sunt banii, care sunt regulile lor, cum funcționează sistemul financiar.

Sunt planificator al economiilor și consultant financiar pe investiții și am întâlnit în acești 2 ani de când activez în acest domeniu reflecții precum: cum să îmi pun banii în bancă, cum să se folosească banca de banii mei?! Eu nu am încredere în bănci!

Serios, gândesc eu?! Nu zi zău! Dar ai încredere în bănci să îți dea ”camată” 50.000 de euro pe puțin și să nu ai decât să muncești o viață: 30 de ani, să nu știi ce este aceea libertate; libertate financiară?!

Chiar dacă nu aș fi consultant financiar, ci aș fi ceea ce sunt de câțiva ani, aproape de 10 ani, o persoană axată pe economisire și investiții, aș gândi că logica lor, a acestor oameni nu prea este o logică dreaptă.

  • ”Cum să se folosească banca de banii mei?!”
  • Așa bine! Pentru că tu nu te pricepi! De unde știu? Pentru că ai bani împrumutați de la bancă.

Consideri că ai un raport foarte profitabil cu banca, că îi folosești banii? Da, îi plătești dobânzi 30 de ani. Asta denotă că banca câștigă din această înțelegere. Tu ai numai impresia că folosești banca.

Oamenii nu se pot gândi să economisească bani timp de 30 de ani, dar împrumută bani pe 30 de ani. În caz că nu mai pot plăti ratele la bancă, se mută în chirie și pot plăti rate la bancă pentru o casă pe care nu o mai au și nu o vor avea vreodată. Dar să economisești bani….nu, ”nu am bani”. ”Nici nu vei avea!”

Perioada lungă amorțește creierul. Principiul ”Luptă sau fugi” și recompensa pe termen scurt funcționeaza în deciziile financiare care îi duc pe cei mai mulți la faliment financiar. Luptă contra dobânzilor bancare pentru un împrumut și fug din calea economisirii, aici vine și recompensa imediată: la bancă mergi iei banii și stai într-o casă, dar dacă mergi la bancă și depui banii trebuie să aștepți să se acumuleze și durează. Și dacă îi investești durează. Mai bine cheltuim, ne trăim viața și ajungem să constatăm că viața și alții ne-au consumat de fapt mare parte din viață și din bani, dar nu este viața noastră, nu? Este viața băncii, a mașinilor frumoase care apar să ne facă în ciudă și să le cumpărăm. Tot pe credit, că doar: ”nu avem bani!”

Când nu mai te folosește banca, ci o folosești tu pe ea? Atunci când îți investești banii. Și nu într-o afacere (la fel, necesită un alt articol despre mirajul afacerilor pentru independență financiară, cei mai mulți își pierd banii și viața într-o afacere care dă faliment). În produse de investiții care vin de la bancă, companii de asigurări sau investiții. Companiile de asigurări și de investiții, de obicei, au 2.000 de ani de existență. Da, din vremea Imperiului Roman cetățenii și soldații depuneau o sumă de bani într-un fond comun, iar cei care trăiau cel mai mult încasau venituri sub formă de plăți și cei care nu erau aât de norocoși și mureau, guvernul le lua o parte din bani. (apud Tony Robbins ”Banii: stăpânește jocul). Nu știai? Nici eu, dar eu mă informez. Câți citesc cărți despre finanțe personale? Puțini, nu? Și câți au bani? Hmmm…Puțini. Câți vorbesc despre bani? Puțini. Câți nu vor să abordeze într-o discuție acest subiect? Mulți Hmmm…Vă gândiți la ceea ce mă gândesc și eu?

Succes în conștientizarea banilor (și a abordării lor)!

 

Sursa imagine//www.money.ro/

By | 2018-01-30T05:58:10+00:00 January 30th, 2018|Financiar|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial