Am vorbit în articolul anterior despre hedonism, (https://psihologiabanilor.ro/esti-hedonist/) curentul filosofic înaintat de Epicur care pune în discuție natura umană: aceea de a căuta plăcerea și a elimina durerea. Am pomenit despre legătura acestui curent cu creditele de nevoi personale. Creditul merge pe filiera hedonismului: evitarea durerii și căutarea plăcerii, în timp ce formele de economisire nu o fac. De aceea, formele de economisire nu sunt agreate de foarte multe persoane.

Implicațiile psihologice în contractarea produselor financiare

Împrumutul este cea mai ușoară cale prin care poți ajunge la ceea ce îți dorești. ACUM! Este plăcut să realizezi imediat ceea ce îți dorești, chiar dacă nu îți permiți. Așa au apărut împrumuturile. Ele te ajută să pui în practică imediat ceea ce vrei, însă la un cost mai mare. Împrumutul trebuie rambursat și plătești la final o sumă mai mare decât cea împrumutată.

Plăcerea momentului este dorită de fiecare dintre noi. Nu ne place să ne chinuim, să disperăm până ajungem să implementăm ceea ce ne dorim. Evităm pe cât posibil durerea.

La un împrumut durerea nu este percepută pentru că efectul ”scumpirii” bunului vine treptat. Abia la final constați că ai plătit dublu pentru bunul achiziționat prin împrumut.

În ceea ce privește creditul imobiliar, evitarea durerii reprezintă suma mare care se plătește în 30 de ani, iar acceptarea plăcerii o reprezintă confortul casei. Creditul imobiliar reprezintă acel produs financiar care evită durerea mare pentru că fiind pe un termen lung creierul nu resimte alarmant durerea.

Asigurarea cu componenta sa de economisire, fiind diametral opusă: economisești, primești o dobândă și ajungi să îți achiziționezi casa ta, dar mai târziu, deși la aceeși valoare,  nu este agreată pentru că pe termen lung se produce durere. Aștepți pentru a avea ceva mult mai târziu. Bucuria apare târziu, timp în care simți emoții negative: tristețea nerealizării obiectivului.

”Plata” lunară într-o astfel de asigurare este percepută ca o căutare a durerii. Nimeni nu caută durerea. Ca atare, aceste tipuri de produse financiare sunt eviate. În loc să fie  cheltuită acea sumă lunară, ea se ”plătește” timp de 30 de ani, timp în care se acumulaeză dobândă. Dobânzile sunt între 2 și 5% pe an.  ”Off! Dar este prea puțin profitul, iar durata prea mare! Mai bine îi cheltuiesc!”.

Așa este! Într-adevăr, 30 de ani este mult. Iar din perspectiva achiziționării unei locuinței 30 de ani, este prea mult. Diferența, dintre cele două, o reprezintă momentul în care poți să te muți în casa ta. Dacă îți achiziționezi casa ta printr-un credit imobiliar ”casa ta” nu este tocmai casa ta, ci este a băncii, atât timp cât nu restitui întreaga sumă, adică peste 30 de ani. În acest timp poți rămâne fără casă (din cauza unor riscuri la care te supui), însă dacă îți achiziționezi casa ta printr-o asigurare de viață tradițională, atunci ”casa ta”, chiar va fi casa ta, în adevăratul sens al cuvântului, întrucât îți vei cumpăra casa ta cu banii jos și casa va fi pe numele tău, fără nicio altă cesionare. Riscurile sunt zero.

Administrarea eficientă a hedonismului

În ceea ce privește cele două produse, reușita obținerii obiectivului propus constă în planificare și disciplină; disciplina financiară.

După cum am văzut, fiecare are scopul lui, iar în piața financiară, toate produsele sunt bune dacă sunt folosite corect.

De ce am pomenit de disciplină? Pentru că, în orice acțiune, fie că este dorința de a deveni campion într-un domeniu, fie că este dorința de a te muta în propria casă, disciplina reprezintă un factor determinant în realizare. Indiferent dacă vorbim de 5 sau de 30 ori de 50 de ani, disciplina aduce succesul.

Disciplina se definește prin a face ceea ce știi că este bine să faci, chiar și atunci când nu ai chef să faci.

Ca atare, disciplina îți aduce succesul chiar dacă în loc să eviți durerea, o cauți, la fel cum cauți și plăcerea. Timpul stă în aflarea rezultatului. Rezultatul așteptat va veni dacă îl aștepți și dacă ești disciplinat. Disciplina, după cum ai observat se găsește atât în sport (cel mai reprezentativ domeniu, în care antrenamentele provoacă durere, la propriu), cât și în finanțe.

Din perspectiva celor două produse amintite aici, disciplina influențează rezultatul. Prezența disciplinei de a plăti ratele și a evita riscurile prin planificare, duce la ridicarea ipotecii și casa va deveni ”casa ta”. Succesul va veni. Important este cât timp aloci sau, mai bine zis, cât ești dispus să aloci.

Perspective diferite, căi diferite

Din punct de vedere financiar, pentru a obține plăcerea este necesară conștientizarea situației actuale, a obiectivelor setate și a căilor potrivite de realizare pentru  scopurile propuse. În funcție de scop identificăm calea potrivită. Poate nu este una, general valabilă. Poate sunt mai multe căi prin care putem atinge același obiectiv sau sunt căi diferite pentru obiective diferite.

Ce vreau să spun este că pentru a obține confortul casei tale într-un timp cât mai scurt poți apela la un împrumut. Economisirea te ajută să pui deoparte banii necesari să închizi anticipat creditul și să te bucuri de casa ta, în adevăratul sens al cuvântului, mult mai repede. Economisirea este calea potrivită pentru a te pune la adăpost de eventuale probleme care pot apărea pe parcursul împrumutului: reducerea sau pierderea sursei de venit, probleme de sănătate etc. Casa ta va fi în siguranța astfel.

Plăcerea de a te bucura de confortul casei tale este susținută de planul de economisire. Durearea pricinuită de amânarea recompensei, cum este în cazul economisirii, este diminuată de plăcerea de a obține obiectivul prin împrumut. În continuare, diminuarea durerii vine și din planificarea închiderii anticipate a creditului.

Îmbinând căi diferite, perspective diferite, ai acces la satisfacții mari. Este nevoie să cunoști toate căile posibile, să fii deschis la perspective diferite, dacă vrei cu adevărat să te bucuri de viață.

Evitând durerea ai parte de satisfacții. Însă nu întotdeauna plăcerea vine imediat. Recompensa poate fi mult mai mare dacă o aștepți, o perioadă. Tu, cât ești dispus să aștepți? Și, crezi că recompensa va fi una pe măsura așteptării?

Succes în conștientizarea banilor!

Dacă vrei să ai parte de eficiența administrării și investirii banilor precum o fac oamenii prosperi, alătură-te lor!

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search