Creditul, hedonismul și succesul

//Creditul, hedonismul și succesul

Creditul, hedonismul și succesul

Am vorbit în articolul anterior despre hedonism, (http://psihologiabanilor.ro/esti-hedonist/)curentul filosofic înaintat de Epicur care pune în discuție natura umană de a căuta plăcerea și a elimina durerea. Am pomenit despre legătura acestui curent cu creditele de nevoi personale. Creditul merge pe filiera hedonismului: evitarea durerii și căutarea plăcerii.

În ceea ce privește creditul imobiliar, evitarea durerii reprezintă suma mare care se plătește în 30 de ani, iar acceptarea plăcerii o reprezintă confortul casei.

Creditul imobiliar reprezintă acel produs financiar care evită durerea mare (suma rambursată: mai mare decât suma împrumutată) pentru că este pe un termen lung, iar creierul nu resimte alarmant durerea.

Asigurarea, care are aceeași marjă cu cea creditului, însă scopul diametral opus: bani în propriul cont, conferă căutarea durerii și evitarea plăcerii, respectiv înfruntarea din fructul dorit. Asigurarea, deci, este total opusă hedonismului – a naturii umane și, de aceea, puțini oameni sunt cei care dețin o asigurare de viață. Asigurarea de viață reprezintă acel produs în care 30 de ani (ele încep de la 5 ani și ajung până la 50 de ani, dar să o luăm în comparație cu creditul imobiliar) în se alocă lunar bani; bani puși, practic în propriul cont. La acei bani primiți lunar, se primește o dobândă; dobândă între 2-4 % pe an, plus o mie de euro participare la profit. Suma pentru ”participarea la profit” (așa se numește ea) se primește la final, ca bonus a derulării contractului timp de 30 de ani.

Prin urmare, după cum puteți observa, asigurarea reprezintă reversul creditului imobiliar și, de aceea, este practic împotriva naturii umane, de evitare a durerii și de căutarea plăcerii. ”Plata” incorect spus, căci nu se plătește cuiva, ci se ”plătește” propriului buzunar; banii aceia ți-i pui ție, pentru tine, într-un cont care reprezintă produsul financiar numit asigurare de viață tradițională se face timp de 30 de ani. De ce am afirmat că se caută durerea printr-o asigurare de viață? Pentru că astfel ”gândește creierul”, consideră cei mai mulți oameni. ”Plata” lunară într-o astfel de asigurare este reprezentată ca o căutare a durerii. În loc să cheltuiască acea sumă lunară, se ”plătește” lunar, timp de 30 de ani. ”Off! Prea mult gândesc multe persoane!”

Așa este! Într-adevăr, 30 de ani este mult. Iar din perspectiva achiziționării unei locuinței 30 de ani, este prea mult. Diferența, dintre cele două, o reprezintă momentul în care poți să te muți în casa ta. Ambele produse, și creditul, dar și asigurarea au ca obiectiv achiziționarea unei locuințe, însă dacă contractezi un credit imobiliar și se acceptă, te poți muta în locuința ta în câteva săptămâni, iar dacă alegi asigurarea de viață tradițională, te poți muta în casa ta peste 30 de ani. Și, de asemenea, există diferențe și de sens, în ceea ce privește ”casa ta”. Dacă îți achiziționezi casa ta printr-un credit imobiliar ”casa ta” nu este tocmai casa ta; este a băncii, atât timp cât nu restitui întreaga sumă, adică peste 30 de ani; timp în care poți rămâne fără casă (din cauza unor riscuri la care te supui prin plata eșalonată a împrumutului), însă dacă îți achiziționezi casa ta printr-o asigurare de viață tradițională, atunci ”casa ta”, chiar va fi casa ta, în adevăratul sens al cuvântului, întrucât îți vei cumpăra casa ta cu banii jos și casa va fi pe numele tău, fără nicio altă cesionare pe contractul proprietății și riscurile sunt zero (depinde însă de compania asiguratoare, însă important este să fie garantată de stat și astfel, riscul este zero).

În ceea ce privește cele două produse, reușita obținerii obiectivului propus constă în planificare și disciplină; disciplina financiară.

După cum am văzut, fiecare are scopul lui, iar în piața financiară, toate produsele au un scop și sunt bune dacă sunt folosite în adevăratul scop pentru care au fost create.

De ce am pomenit de disciplină? Pentru că, în orice acțiune, fie că este dorința de a deveni campion într-un domeniu, fie că este dorința de a te muta în propria casă, disciplina reprezintă un factor determinant în realizare. Indiferent că vorbim de 5 sau că vorbim de 30 sau 50 de ani, disciplina aduce succesul.

Disciplina se definește prin a face ceea ce știi că este bine să faci, chiar și atunci când nu ai chef să faci.

Ca atare, disciplina îți aduce succesul chiar dacă în loc să eviți durerea, o cauți, la fel cum cauți și plăcerea. Timpul stă în aflarea rezultatului. Rezultatul așteptat va veni dacă îl aștepți și dacă ești disciplinat. Disciplina, după cum ai observat se găsește atât în sport (cel mai reprezentativ domeniu, în care antrenamentele provoacă durere, la propriu), cât și în finanțe. Din perspectiva celor două produse amintite aici, disciplina influențează rezultatul. Prezența disciplinei de a plăti ratele și a evita riscurile prin planificare, duce la ridicarea ipotecii și casa va deveni ”casa ta”, precum și achitarea ”plății”, a asigurării. În cazul unei asigurări tradiționale de viață duce la obținerea rezultatului dorit, a obiectivului pentru care ți-ai făcut acea asigurare: casa ta, chiar. Succesul va veni. Important este cât timp aloci sau mai bine zis, cât ești dispus să aloci.

                  Succes în conștientizarea banilor!

                  Dacă ți-a plăcut articolul, spune-le și altora pe Facebook  si Linkedin!

Sursa imagine//media.lrytas.lt/images/2015

By | 2017-12-29T12:15:33+00:00 December 29th, 2017|Financiar|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial