Circuitul banilor în natură

//Circuitul banilor în natură

Circuitul banilor în natură

Îți mai amintești circuitul apei în natură?

Apa, prin evaporare, datorită căldurii razelor solare, se transferă de la suprafața mărilor și oceanelor, în aer. Din vapori de apă, prin condensare, se transformă în picături lichide ce ajung să formeze nori, din care, sub formă de precipitații cad asupra pământului, se infiltrează în pământ și ajung, din nou, în postura de evaporare, datorată căldurii razelor solare.  Bineînțeles, procesul este unul mai complex, având în vedere mai multe procese, reprezentate de mișcarea apei, pe verticală și orizontală, capilaritatea și adecvația, însă, în mare, acesta reprezintă, simplificat, circuitul apei în natură. Este, de asemenea, adevărat, că nu există un punct în care începe și se termină circuitul apei în natură. Forma prezentată este una ce ne-a fost prezentată în școală, fiind una comprehensivă și ușor de aminit.

Dar, în școală, ne-a prezentat cineva circuitul banilor, în natură?

Vă aduceți aminte, și aici mă refer, în școala generală, (căci nu vorbim de profesionalizare, unde la treapta superioară, cu profil economic, se discută despre întreg sistemul financiar), vi s-a spus despre acest circuit, al banilor, în natură?

Cum arată el?

Avem trei entități interdependente: guvernul, cetățenii și industria (fabrici, firme, corporații). La fel ca și în privința circuitului apei în natură, nu există un punct în care începe și se termină circuitul banilor în natură. De asemenea, mai există două elemente: Banca Națională și piața financiară, însă ele, deși, sunt integrate în acest sistem, circuitul vizează cele trei entități, amintite la început. Au și ele rolul lor, însă cum, vom vedea imediat.

Guvernul oferă cetățenilor sistem de educație (nu educație financiară, însă), de pensii, de sănătate și anumite subvenții, iar cetățenii, îi plătesc acestuia taxe și impozite (pentru a beneficia de aceste sisteme pe care le oferă). Mai departe, cetățenii consumă produsele firmelor la care sunt și angajați; ei, cetățenii, primesc venituri (salarii) de la industrie, dar și consumă; practic ei produc, dar sunt și consumatori. Asta face ca între cele două entități să fie un flux continuu de schimb, și un fel de într-ajutorare. Bineînțeles, că ceea ce cetățenii produc prin munca lor, industria să și exporte, dar asta este o altă discuție. Acum, industria plătește și ea, la rândul ei taxe și impozite către guvern și primește din partea acestuia, așa numitele: cheltuieli guvernamentale; concept ce include subvențiile pe care guvernul le oferă, finanțările, cheltuielile cu personalul, materiale și servicii.

Dacă ar fi să reprezentăm grafic cele enunțate mai sus, circuitul ar arăta astfel:

guvernul-pozaSpuneam că vom vorbi și despre cele două elemente, care după cum, se poate observa, stau în centrul circuitului: Banca Națională și piața financiară.

Banca Națională reprezintă banca centrală a unui stat, fiind o instituție publică independentă, singura autorizată și responsabilă de emiterea bancnotelor și monedelor valabile pe teritoriul respectivului stat. Banca Națională are ca obiectiv fundamental asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, de asemenea, are ca atribuții: eliberarea și aplicarea politicii monetare și a cursului de schimb, autorizarea, reglementarea și supravegherea stabilității prețurilor, emiterea bancnotelor și a monedelor ca mijloace legale de plată, stabilirea regimului valutar și supravegherea respectării acestuia, administrarea rezervelor internaționale ale statului.

Piața financiară reprezintă piața instrumentelor financiare, precum: titlurile de stat, obligațiunile, acțiunile, certificatele de investiții și alte produse financiare. Piața financiară fiind cea care colectează disponibilitățile bănești și le plasează în instrumentele financiare. Aici, se aduc toți banii ce vizează cumpărarea de instrumente financiare cu diverse scopuri; scopul principal fiind obținerea de randamente; profit. Atât persoanele fizice, cetățenii, cât și persoanele juridice, firmele își investesc banii disponibili pentru a obține randamente la banii lor, întru a avea o altă sursă de venit și de dezvoltare, implicit.

Având perspectiva macro-economiei – circuitul banilor în natură, singurele determinante pe care le putem schimba, la care avem acces, pentru bine nostru, pentru mai mulți bani și pentru schimbarea situației financiare, le reprezintă entitățile: cetățeni și industrie, în raport cu piața financiară. Dacă nu putem să schimbăm regulile guvernul, pentru a încasa noi, cetățenii, bani mai mulți, cum ar fi schimbarea taxelor și a impozitelor, și nicidecum, în ceea ce privește Banca Națională, noi ca cetățeni și entitate financiară, generatoare de bani în circuitul economiei, putem să umblăm la modificarea veniturilor, putem deveni și industrie, prin înființarea unei persoane juridice și astfel, putem să schimbăm și calitatea sistemului oferit de guvern: în ceea ce privește sănătatea, pensia, educația. Toate în raport cu piața financiară și, bineînțeles, fiscal și juridic legal.

Putem să gestionăm propriul buget (scăderea cheltuielilor și creșterea veniturilor), să folosim piața financiară pentru a primi randament la economii și să obținem, astfel, scutirea unor impozite (pe profit), ca să beneficiem de calitatea sistemului educațional, de sănătate și o altă sursă la pensie, de surplus. Având în vizor întreaga perspectivă a circuitului banilor în natură, vedem și posibilitățile existente în natură pentru a realiza obiectivele financiare personale. De asemenea, ca entitate financiară, persoana juridică, în raport cu piața financiară poate gestiona fluxul de numerar, pentru a investi, beneficiind de scutiri de taxe și impozite (aici, avem ceva mai multe deduceri) și reinvestind în dezvoltarea afacerii și a calității sale ca persoane fizice – cetățeni (persoana fizică din spatele persoanei juridice).

Circuitul banilor în natură, precum circuitul apei în natură, ne ajută să înțelegem mecanismele acestor materii, vitale în supraviețuire și să realizăm mișcările ce le putem face pentru a ne realiza obiectivele financiare personale.

 

Succes în conștientizarea banilor!

Psihologia banilor

Roxana Bucur

Dacă ți-a plăcut articolul, spune-le și altora!

By | 2017-07-09T08:04:23+00:00 July 9th, 2017|Financiar|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial