Ce vrea, copilul tău, să se facă când va fi mare?

//Ce vrea, copilul tău, să se facă când va fi mare?

Ce vrea, copilul tău, să se facă când va fi mare?

Dacă întrebi un copil ce vrea să se facă, când va fi mare, vei întâlni diverse răspunsuri: astronaut, doctor, musafir sau gunoier.

Dincolo de amuzamentul pe care îl provoacă răspunsurile la această întrebare, cred că îți dorești ca copilul tău să se facă mare și să se facă ceea ce va vrea el. Nu –i așa? Cu timpul va afla că nu există meseria de musafir, iar cea de gunoier, va ajunge să considere, că nu este o meserie bună pentru el și se va reorienta.

Este important copilul tău pentru tine? Este important ca el să își realizeze dorințele profesionale?

Cât ai economisit pentru studiile lui?

Răspunsul la această întrebare provoacă blochaj pentru cei mai mulți oameni, căci nu s-au gândit și nici nu au economisit nimic. Până acum s-au bucurat că au un copil și că le aduce în fiecare zi, zâmbete pe buze, mai ales dacă a început să vorbească și mai stâlcește niște cuvinte și se mai amuză, iar dacă este mai mare amuzamentul vine din răspunsurile lui la diverse întrebări serioase. Uneori se minunează de raționamentele răspunsurilor lui. Dar la cheltuielile cu întrețirea lui până acum nu s-au gândit mai serios. ”Lasă, că ne descurcăm noi!” Așa funcționează poporul român: ”Lasă, că merge și așa!” sau ”Vedem noi: ne descurcăm!”

(Nu zic că nu ar exista și părinți responsabili, care planifică venirea pe lume a unui nou membru al familiei, și din punct de vedere financiar, dar eu scot în evidență cealaltă tabară și exagerez, poate, un pic, pentru a evidenția situația financiară, din perspectiva viitorului copilului.)

Vrei ca copilul tău să ajungă gunoier?

Nu cred. Atunci, de ce nu te-ai gândit să economisești pentru viitorul lui, pentru studiile lui?!

Pâi, de ce să economisești când, dacă deschizi televizorul, găsești bani pe loc, chiar un consultant se deplaseaza acasă la tine, pentru a îți aduce banii necesari studiilor copiilor?! Te cred! De ce să mai economisești când poți să împrumutați bani.

De ce în cultura noastră, nu ne gândim la studiile copilului și la toate cheltuielile lui, așa cum se gândesc americanii?

Posibil să fi vizionat, cel puțin, filme americane în care, în discuțiile adulților – părinților cu privire la cheltuielile casnice, să intervină și planul de economii pentru studiile copiilor. De ce în cultura lor există acest plan de economii pentru cheltuilile cu studiile copiilor și la noi nu? De ce ei, atunci când intervine o cheltuială în plus, neprevăzută, se gândesc întâi dacă este profitabilă realizarea acelei cheltuieli și dacă le mai rămân, după achiziție, bani, pentru studiile copiilor, iar românii cheltuiesc fără a ține cont de viitor, chiar de viitorul cel mai apropiat: sfârșitul lunii și, uneori, unii, își fac credite de nevoi personale pentru a sfârși luna cu toate dările efectuate?!

Poate pentru că la ei studiile sunt mai scumpe decât la noi?

Haide să vedem!

Potrivit studiului realizat de revista britanică Times Higer Education, în topul universităților cu renume din lume, prima poziție o ocupă Harvard, fiind și cea mai scumpă, după cum a cercetat echipa ziarului Capital. Totalul cheltuielilor cu școlarizarea la Harvard, costă 55.000 de dolari pentru un an de studiu, dintre care 36.000 de dolari reprezentând taxa de școlarizare, aproximativ 8.000 de dolari chiria și 3.000 de dolari asigurarea de sănătate. Iar Berkeley, universitatea aflată pe ultimul loc în top, costă 20.000 de dolari numai admiterea, pentru ca taxa de școlarizare anuală să reprezinte 30.000 de dolari. În ceea ce privește un MBA, masterul costă 150.000 de dolari pe an.

În România un an de studiu îl costă pe tânărul student sau pe părinții lui, în medie 3.200 de lei pe an numai taxa de școlarizare.

Este mai ieftin, cei drept! Însă dacă copilul vrea să studieze în străinătate? Poate chiar obține o diplomă de studii o bursă, însă cine îi va suporta costul șederii acolo: 300 de dolari costul cu hrana și 500 de dolari chiria; costuri pe lună?

Dacă luăm numai acest cost cu hrana, șederea, la care mai adăugăm 200 de dolari pentru diverse cheltuieli (ieșiri în oraș, cărți); costuri acoperite de un credit de nevoi personale, suma de 12000 lei (pentru trei ani de studiu) rambursată în 5 ani ajunge la 15.297 de lei, cu o rată lunară de 255 lei lunar la dobânda de 10%. Și acesta ar fi un minim minimorum de cost. Iar dacă luăm costul universității de pe ultimul loc în topul universităților cu reputație din lume, cu taxa de școlarizare: 113.000 de dolari, respectiv 474.600 lei, cost pe trei ani, ajunge ca o rată lunară a unui credit de nevoi personale contractat pe 5 ani, să ajungă la 10.083 de lei.

Ce s-ar fi întâmplat însă dacă s-ar fi economisit de la nașterea copilului, timp de 18 ani? Ar fi fost necesari doar 1.000 de lei lunar.

Dar dacă ai doi copii? Trei?

Concluzia nu este de a nu face copii, ci de a planifica viitorul lor, incluzând și studiile.

Vrei ceea ce este mai bun pentru copilul tău? Ți se pare prea mult costul cu școlarizarea sa în străinătate? Poate vrei să îi oferi numai aici școlarizare, dar el ce își dorește?

Hai să vedem: 9.600 de lei costă 3 ani de studiu în România. Și alți 6.400 de lei programul de master de 2 ani, întrucât, la noi, în țară, programul de master a devenit obligatoriu dacă vrei să profesezi; nivelul de profesionalizare nemai fiind îndeajuns. În total 16.000 de lei numai taxa de școlarizare, fără costul de 200 – 250 de lei chiria în cămin și alți 400 – 500 de lei pentru hrană și diverse alte cheltuieli.

Dacă ar fi să facem totalul tuturor costurilor minime de școlarizare: taxe, hrana și chirie, dacă nu se află în oraș, și asta se întâmplă cu cei mai mulți studenți, 58.000 de lei ar trebui economisiți pentru a putea permite copilului studiile necesare profesionalizării. Și atenție: este costul minim. Rata pentru un astfel de credit necesită 1.232 de lei. Asta este plata pentru cei care nu s-au pregătit pentru astfel de costuri, care nu au planificat viitorul copilului lor.

Viitorul costă scump dacă nu este planificat. Planificare scutește de un astfel de cost. Partea bună este că cu 200- 250  de lei alocați lunar pentru studiile copilului, încă de la nașterea lui, aceste costuri nu mai reprezintă o povară la momentul admiterii pentru nivelul superior de școlarizare. Iar dacă există cunoștințe cu privire la instrumentele financiare care reprezintă un vehicul ce ușurează drumul către viitorul asigurat al copilului, poți alege cea mai bună variantă, pentru situația financiară; economiile pentru studiiile copilului, pot procura, prin intermediul randamentelor acestor instrumentelor financiare existente pe piață, diverse facilități, ce conferă liniște și confort financiar; unele instrumente, chiar, îți pot asigura, ție, ca părinte, un venit suplimentar la pensie.

Am vorbit până acum despre nivelul superior de școlarizare, însă să mai amintesc și de costurile celorlalte nivele de școlarizare; nivele postuniversitare?

Încă de la grădiniță încep costurile: 260 de lei o instituție de stat (13 lei pe zi rația copilului) versus 500 lei o grădiniță privată ieftină; costuri pe lună; școala de stat 800 de lei / an (costurile cu rechizite) vs. 10.000 de lei/ an școală privată, iar liceul de stat costă 800 de lei/ an vs. 2.000 de lei/ anual la un liceu privat. Totalul costurilor pentru 16 ani de școlarizare până la facultate costă 11.180 de lei la stat și 99.500 de lei la privat; costurile cele mai mici.

Te-ai gândit, vreodată, la aceste costuri?

Copilul tău ce vrea să se facă? Întreabă-l și calculează-ți costurile! Nu lăsa timpul să treacă și să amâni momentul economisirii pentru viitorul copilului tău; practic pentru viitorul tuturor, căci viitorul copiilor noștri reprezintă și viitorul nostru!

Succes în conștientizarea banilor!

Sursa imagine//eosette.ro/stickere-copii

By | 2018-01-21T18:15:30+00:00 January 21st, 2018|Financiar|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial