Când vei economisi pentru a îți realiza obiectivele?

//Când vei economisi pentru a îți realiza obiectivele?

Când vei economisi pentru a îți realiza obiectivele?

Întrebarea se adresează: ”Când vei începe să economisesti pentru a iti realiza obiectivele?”, nu dacă ”Vei economisi pentru a îți realiza obiectivele?”.
De ce nu?
Pentru că adresând prima întrebare, la nivel inconștient creierul percepe subliminal ideea că dispune de toate resursele necesare pentru a rezolva situația dată și are nevoie doar de timp pentru a le exploata.
Prima întrebare este și una logică. Se poate ajunge la realizarea obiectivelor altfel decât economisind? Nu! Bogat este cel care salvează cei mai mulți bani din câștigurile sale, nu cel care are venitul cel mai mare. Căci poți câștiga 2.000 de euro. Chiar 20.000 de euro, dar dacă cheltui 2.000 de euro în primul caz și 20.000 de euro în al doilea caz, tot sărac te numești. Ești dependent de jobul tău. Nu te poți numi bogat. Cu atât mai mult cu cât câștigi 2.000 de euro, dar ai datorii de 20.000 de euro. Bogat poți fi numit numai în cazul în care câștigi 20.000 de euro și cheltui 2.000 de euro. Cei 18.000 de euro disponibili, investiți eficient, te conduc la independență financiară foarte ușor. Ușor! Poate fi ușor, însă important este să iei decizia. Când, cât sunt ușor de realizat. Răspunsul la întrebarea: ”când?”, și cel mai corect răspuns este: ”ACUM!”. ”Cât?” ”Cât de puțin îți permiți?”. În cazurile cu datorii foarte mari și 1% este bine, pentru moment, pentru început. Dar 10% este de preferat în toate cazurile. Odată creată obișnuința, cei 10% vor fi floare la ureche, iar pe măsură ce venitul crește poate crește facil, procentul, ajungând chiar și la 40-50% din venituri. Oamenii prosperi financiari au economisit între 40 și 50% din venituri și de aceea sunt și printre cei mai prosperi oameni. Cum spuneam, mai devreme; reține: ”Nu contează câți bani câștigi, important este cât economisești!”
În funcție de obiectivele tale, tot economisirea te ajută să ți le îndeplinești. Poți să îți dorești o garsonieră de 30.000 de euro. Poți lua un împrumut, dar tot economisind vei ajunge să închizi creditul acela, fie rambursând parțial lună de lună rata stabilită de bancă, fie rambursând în avans sau creând un plan de economisire paralel, în care să economisești/investești o sumă de bani, iar când ajungi la suma totală de rambursat să închizi anticipat creditul. Dacă ai ales să economisești și să investești, fără să te împrumuți, pentru a îți realiza obiectivele, atunci beneficiezi de libertatea financiară a posibilității de a îți trăi viața așa cum îți dorești. Fie că îți dorești o casă cu teren de joacă pentru cei trei copii ai tăi, tot economisirea este calea spre realizarea obiectivelor, iar procentul pe care îl aloci, poate fi relevant în proporția în care acel obiectiv se va realiza. Economisind 10% din venit lună de lună și numai economisind, casa va rămâne numai un obiectiv scris pe hârtie. Bineînțeles că depinde, aici, și suma venitului: una este să economisești 10% din 1000 de lei și alta este să economisești 10% din 1.000 de euro sau 10.000 de lei. Economisind numai și nu investind acest procent, de asemenea, oricât de mic ar fi, obiectivele vor fi mai greu de realizat. Dacă vorbim de 10% din 1000 de lei atunci putem discuta despre realizarea unei baze financiare, iar în momentul în care veniturile cresc, cei 10% din venit, investindu-i în mod eficient, vor pune și ultima cireașă din tortul financiar al realizării obiectivelor tale. De aceea și momentul în care te decizi să economisești pentru obiectivele tale să fie și unul incipient, cât mai devreme posibil, căci dacă te decizi cu un an înainte de achiziționarea locuinței, că vrei să economisești, obiectivul tău nu va fi realizat într-un an. (Despre termenele nerealiste stabilite, voi discuta într-un alt articol.) Și, ce se poate întâmpla? Să îți amâni obiectivul, însă fii conștient că o dată amânat obiectivul, naști un sentiment al neputinței, un sentiment care putea fi evitat începând să economisești mai devreme sau punând un termen de realizare a obiectivului realist.
Unii oameni consideră că nu este bine să își stabilească obiective, termene pentru obiectivele lor sau să economisească, pentru că se vor demotiva ”văzând că nu le vor realiza”. Aceasta nu este o soluție. Am văzut ceva mai sus: ori își stabilesc obiective cu termene scurte, nerealiste ori economisesc prea puțin sau se așteaptă ca economisirea să facă minuni pe termene scurte.
Prin urmare, concluzia este să fim realiști, să ne stabilim obiective și pentru fiecare obiectiv stabilit o sumă de bani pe care vrem și putem să o economisim pentru a îl realiza și să fim sinceri cu noi înșine.
Succes în conștientizarea (puterii economisirii, a investiției și a) banilor!

 

Sursa imagine//open4business.com.ua

By | 2018-02-08T19:33:58+00:00 February 8th, 2018|Financiar|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial