”Serios, mă descurc!”

”La ce am nevoie de un consultant financiar?” Vrei sa îmi faci tu bugetul, să îmi spui cum să cheltuiesc, să îmi iau casa sau să investesc? Ce, eu nu știu ce este mai bine pentru mine?! Mă descurc și singur!”

Românii sunt un popor ”descurcăreț”. Aceste răspunsuri le auzi atunci când le recomanzi oamenilor să vorbească cu specialiști.

Înapoi în trecut

Sunt consultant financiar, iar pasiunea mea este psihologia. Domeniul financiar și psihologia sunt două domenii în care am văzut că ”oamenii nu au nevoie” de specialiști. ”Ei știu ce-i mai bine pentru ei”, pentru că ”de ce să merg eu la psiholog, ce sunt nebun?!”. Mulți psihologi au început să schimbe această prejudecată, iar oamenii au început să considere oportună vizita la un psiholog, chiar și atunci când sunt bine, când sunt fericiți, pentru că este nevoie să își gestioneze și fericirea.  Psihologul este un prieten ”acreditat” să îți fie de folos atunci când întâmpini dificultăți. Și, cum spuneam, este nimerit să mergi la psiholog chiar dacă nu ai anxietate ori depresie. Este pentru binele tău, pentru a gestiona unele aspecte importante din viața ta, pentru a fi, totul,la superlativ.

Consultanța este un domeniu provocator în România. Mai ales când vorbim despre bani. Banii, încă, reprezintă un subiect tabu. Acest subiect este sensibil. Un consultant financiar este acela care îți oferă o perspectivă asupra întregii tale situații financiare. Dă un zoom out și vede întreaga perspectivă, identificând unde poți lucra și cum anume să o faci pentru a fi eficient. El este cel care îți oferă timpul său pentru a nu aloca tu efort și timp în căutarea soluțiilor, pe bâjbâite. El te îndrumă în gestionarea finanțelor tale în raport cu ceea ce există în piața financiară: oportunități și riscuri.

Oamenii nu vor să își facă rău. Însă nu acceptă să meargă la un specialist pentru că ființa umană este una care, de la o vârstă fragedă, vrea să fie independentă. Îți ascultai părinții când te sfătuiau ceva? Îți spuneau să te îmbraci cu ceva și te și îmbrăcai? Voiai să adormi la ora 20:00 sau să continui să te uiți la desene? Îți plăcea să te speli pe dinți și îți ascultai părinții când îți spuneau să faci asta? Nu! Și atunci de ce să mergi la un specialist și să îi asculți sfaturile? Cea mai bună lecție este cea luată din propria greșală! Corect! Însă vrei să pierzi timp și bani, găsind, prin încercare și eroare cea mai bună soluție? Îți aloci 5, 10, 15 ani să greșești pentru a reuși?

Discutând cu un specialist știi că te va îndruma într-o direcție clară și sigură. Deși știi că e bine să o faci, totuși nu o faci. Ai mai auzit, până acum, asta parcă undeva, nu-i așa?!

Da, de aceea nu iei decizia să mergi la un consultant. El îți amintește de părinții tăi care te îndrumau ceea ce ai de făcut. Un specialist nu se va opune atunci când soluția sau planul tău este bun. Dacă este așa, îți va oferi certitudinea că procedura ta este cea mai potrivită. În schimb, dacă nu este așa, te va îndruma către calea cea mai bună.

Specialistul banilor

Un specialist în domeniul financiar este precum un medic. Este potrivit să mergi pentru a preveni, în special, pentru că altfel, oricât de bun este în domeniul acesta, nu te mai poate ajuta. Dacă mergi la el atunci când nu mai poți să îți plătești împrumuturile, când nu mai ai job și, eventual, soția este însărcinată cu al doilea copil (ceea ce înseamnă cheltuieli în creștere), sfaturile lui vor fi nule pentru moment.

La fel ca și în cazul medicinii, oamenii aleg să meargă la specialist când este grav. Vorba românului, atât timp cât nu a ajuns cuțitul la os: ”merge și așa!” Doar că dăunează sănătății (și a celei financiare) pe termen lung.

Prin urmare, prevenția, și în domeniul financiar, este importanta. Mergi la un specialist înainte să ”simți” că ar fi nevoie de un specialist. Dacă la un constructor mergi atunci când ai banii pentru o casă, la medic nu mergi când ai o boala, deși, știu că așa se întâmplă cel mai des, ci mergi dinainte ca să previi. La fel este și la consultantul financiar.

Cum fiecare om este bine să cunoască măcar un avocat, un medic, un instalator, electrician ș.a.m.d. este necesar să cunoacă și un consultant financiar.

Poate că lipsa informațiilor din sfera financiară a condus la lipsa conștientizării importanței unui consultant financiar în viața ta. Este adevărat că această profesie nu este foarte cunoscută. Oamenii consideră că doar cei bogați au nevoie de serviciile unui specialist din acest domeniu și nu se încumetă să cunoască sau să apeleze la un consultant financiar. Însă nu este necesar să ai mulți bani pentru a avea nevoie de un consultant financiar. Tocmai, pentru că muncești și câștigi niște bani, ai niște nevoi și dorințe este îndeajuns pentru a fi necesar să apelezi la un specialist în finanțe personale. Peste tot ți se spune ce posibilități ai să cheltui banii. Reclamele te ajută să cheltui bani pe lucruri care pe termen lung nu îți aduc satisfacții. Atunci, ce se întâmplă cu lucrurile importante din viața ta? Se amână pentru a achiziționa ceea ce unii și alții au de vândut?

Beneficiile pe care le aduce un consultant financiar în viața ta țin de administrarea banilor personali, astfel încât să acționezi conform cu nevoile tale de acum și de mai târziu. Te ajută să îți realizezi eficient și optim obiectivele financiare, obținând cel mai bun randament la banii tăi și cea mai mare satisfacție.

Independența și stima de sine

Expresia: ”mă descurc și singur!” vine din dorința de a fi independent. Ne dorim toată viața și căutăm independența: în viața personală, profesională, și, ca atare, respingem orice formă de asistență care ne poate pune în pericol independența. În zona de independență apar și unele aspecte care țin de nevoia de a fi stimat. Oarecum, ajutorul vine să lezeze această stimă de sine. Emoția care se eliberează în momentul în care un specialist vine să îți spună ce să faci este de neputință, de frustrare.

Este necesar, pentru o sănătate, nu doar financiară, să accepți că nu ești deloc inferior dacă soliciți ajutorul și sfaturile unui specialist în domeniul în care tu nu ai expertiză. Fiecare are expertiză într-un anumit domeniu. Și tu ești specialist în domeniul tău. Iar cei care nu au expertiză în acel domeniu vin și te caută pe tine, îți solicită ție sfaturile. Este perfect normal să nu le știm pe toate. Și de aceea avem interese diferite: să accesăm domenii diferite, să ne specializăm și să devenim experți în domeniul în care ne face plăcere să lucrăm. Lucrând în diferite domenii acoperim o arie largă de specializări și fiecare contribuie, prin profesia lui la dezvoltarea comunității din care facem parte.

Fiecare domeniu, fiecare profesie are rostul său. Fiecare aduce anumite beneficii celorlați și există stima și respectul pentru fiecare specialist în parte.

Succes în conștientizarea specialiștilor din piață și la identificarea valorii pe care ți-o poate oferi fiecare!

Succes în conștientizarea banilor!

Dacă vrei să ai parte de eficiența administrării și investirii banilor precum o fac oamenii prosperi, alătură-te lor!

Articole Recente

Lasă un Comentariu

Contact Us

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search